Matthijs Steeneveld

Meer weten of contact? Ga naar www.msteeneveld.nl of mail info@msteeneveld.nl. Of meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg 4-6 keer per jaar een update met inhoudelijke inzichten, nieuwe trainingsdata en andere updates.

Als positief (organisatie-)psycholoog werk ik aan het vergroten van floreren. Ik word gedreven door mensen die groeien: persoonlijke groei, nieuwe vaardigheden leren, professionele ontwikkeling. Ik geloof dat je het meeste leert door vooral te doen – in je eigen praktijk – terwijl theorie en kennis je een stevig en kloppend fundament geven. Daarom sla ik graag bruggen tussen wetenschap en praktijk.

Waarvoor je mij kunt benaderen

  • Opleidingen: je werkt als trainer, leidinggevende, HR, coach, therapeut, docent, adviseur, of anderszins ‘met mensen’. En je wilt écht leren werken met positieve psychologie: de kennis en de vaardigheden. Dan help ik je graag verder.
  • Organisatie-adviseur: je hebt een team- of organisatievraagstuk, bijvoorbeeld op het gebied van werkgeluk, motivatie, samenwerking of duurzame inzetbaarheid. En je hebt interesse om dat te doen met aandacht voor het floreren van medewerkers. Ik adviseer vanuit wetenschappelijke inzichten en praktijkervaring. Daarnaast faciliteer ik veranderprocessen: bijvoorbeeld door een waarderend onderzoek in team of organisatie te begeleiden. Vaak is een adviestraject een combinatie, al dan niet aangevuld met leiderschapscoaching.
  • Training: je zoekt een training, bijvoorbeeld over mindfulness en sterke kanten, over samenwerking of over psychologisch kapitaal. Daarbij kan het om persoonlijke ontwikkeling gaan of om teamtraining.
  • Lezingen: geregeld spreek ik voor groot publiek, over onderwerpen uit de positieve psychologie zoals sterke kanten, veerkracht, motivatie.

Thema’s en onderwerpen

De positieve psychologie is een breed vakgebied. Onderstaande thema’s zijn veelgevraagd.

  • Positieve psychologie in de breedte: ontstaan, ontwikkelingen, wetenschap en praktijk. Denk aan floreren en welbevinden, sterke kanten, intrinsieke motivatie, veerkracht en zingeving.
  • Appreciative Inquiry: waarderend onderzoeken is van oorsprong een ontwikkelmethode die bottom-up werkt. Samen onderzoek je wat er te waarderen is, waar je meer van wilt.
  • Sterke Kanten: de positieve eigenschappen waar jij niet alleen goed in bent, maar vooral die écht bij je passen, waar je energie van krijgt. Door die te kennen en vaker te gebruiken, vergroot je je floreren.
  • Mindfulness Based Strengths Practice: in deze combinatie van mindfulness en sterke kanten oefen en vergroot je je mindfulness door jouw eigen sterke kanten te gebruiken. Omgekeerd helpt mindfulness je om je sterke kanten te gebruiken en in balans te brengen.
  • Psychologisch Kapitaal: ieder mens heeft vier positieve eigenschappen die je helpen bij stress en uitdagingen: optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen (self-efficacy). Deze kun je verder ontwikkelen.

Meer lezen? Op LinkedIn vind je vrijwel al mijn blogs, op mijn website vind je boeken en andere publicaties. Of neem contact op: bel 06-42582832 of mail info@msteeneveld.nl.