Leergang Positief Leiderschap

Als leidinggevende heb je een enorme impact op het werkplezier, de betrokkenheid en de productiviteit van jouw mensen. Ben je leider van een organisatie, team of projectgroep en wil je jouw collega’s aansturen op gelijkwaardige, respectvolle manier? Eraan bijdragen dat collega’s goed presteren en zich kunnen ontwikkelen? Vind je werkgeluk en positieve energie belangrijk? Dan is de leergang positief leiderschap geschikt voor jou.

In deze Leergang krijg je inzichten en leer je technieken die een bewezen positieve invloed op hebben op een energieke werkomgeving en krachtige collega’s. Je leert te leiden vanuit een positieve basishouding. Je ontdekt hoe je jouw werk makkelijker kunt doen, vanuit jouw sterke kanten, vertrouwen en positiviteit. Je reflecteert diepgaand op eigen handelen en dat van mededeelnemers en ontvangt en geeft feedback hierop. Je krijgt wetenschappelijk onderbouwd ‘gereedschap’ in handen, waardoor jij je team heel gericht kunt coachen. Zo zorg je ervoor dat jouw collega’s in hun kracht komen, de onderlinge relaties energie geven en iedereen regie neemt over organisatiedoelstellingen en werkgeluk.

De wetenschap

De laatste jaren is het wetenschappelijk onderzoek naar positieve psychologie op het werk enorm toegenomen. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat sterke kanten-gebruik zorgt voor hoger welbevinden, betere prestaties en beter omgaan met stress. En deugdzaam leiderschap zorgt voor betere resultaten en meer tevreden medewerkers, zelfs in moeilijke tijden.

Opbouw en inhoud

De leergang bestaat uit een telefonische intake, 6 trainingsdagen, maandelijks sparren met andere deelnemers en 1,5 uur coaching on-the-job door een van de trainers. Je sluit de training af met een proeve van bekwaamheid.

De zes trainingsdagen zijn als volgt opgebouwd:

Dag 1    Wat is positief leiderschap (voor jou)?

We starten met een introductie in positief leiderschap en positieve psychologie voor organisaties. Wat is het? Wat maakt het relevant? Wat kan jij er mee in jouw werk? Je maakt kennis met het positief leiderschapsmodel van Kim Cameron en andere positief psychologische modellen, zoals het WEB-model over bevlogenheid en psychologisch kapitaal.

Daarnaast onderzoeken we wat voor leider jij wilt zijn. En hoeverre je dat op dit moment realiseert in de praktijk. Je formuleert je eigen doelen. Wat kan positieve psychologie voor jou en jouw werk betekenen?

Dag 2 Focus op de sterke kanten van mens en organisatie

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Op dag twee ontdek je hoe je meer oog kunt hebben voor wat goed gaat in jouw team, voor wat energie geeft. Je leert hoe je daar gericht aandacht aan kunt geven, zodat de talenten en successen groeien! We werken met o.a. de VIA Sterke kanten. Je leert je eigen sterke kanten kennen en gebruiken. En je traint jezelf in het ‘spotten’ van de sterke kanten van collega’s.

Dag 3 Creëer positieve energie, verbinding en vertrouwen

Op dag 3 leer je hoe jij op verschillende manieren positieve energie kunt genereren in jouw team. Je kunt bijvoorbeeld coachen op sterke kanten van collega’s of interacties tussen mensen positiever maken. Slim gekozen routines in alledaagse contacten zoals bila, team-overleg of functioneringsgesprek maken een wereld van verschil!

Dag 4 Versterk Veerkracht, zelfvertrouwen, optimisme en hoop

Tegenslag en verlies horen bij het leven, ook op het werk. Of het nu persoonlijke tegenslagen van individuele medewerkers of problemen binnen de organisatie zijn. Een nare gebeurtenis kan iemand uit het veld slaan, onzeker of star maken. Veel nare gebeurtenissen achter elkaar, maken dat mensen hun initiatief verliezen. Zulk soort reacties zijn begrijpelijk, maar kosten dikwijls ook veel energie. Een team heeft daar last van.

Tijdens dag 4 leer jij hoe jij in zo’n situatie zowel respectvol als constructief steunend kunt handelen. Jij kunt bijdragen aan iemands veerkracht, zelfvertrouwen, optimisme en hoop. Zo help je een collega of een team zo goed mogelijk omgaan met tegenslag zonder te negeren dat het lastig is.

Dag 5 zingeving op het werk: doen wat goed is

Zingeving, het gevoel iets bij te dragen aan ‘the greater good’ en verbondenheid met anderen, zijn basisbehoeften van mensen. Werk kan in die behoefte voorzien. Zinvol werk maakt gelukkig! Wat geeft medewerkers het gevoel dat ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan klanten, collega’s of de maatschappij? Tijdens dag 5 leer je meer over de theorie hierachter en onderzoeken we hoe jij de doelstellingen van jouw team en organisatie kunt verbinden met dat wat jouw collega’s waardevol vinden.

Dag 6 Van theorie naar praktijk

We ronden de leergang af door te onderzoeken hoe jij het geleerde in praktijk hebt gebracht. Iedereen laat in een proeve van bekwaamheid een leerzame best practice zien voor de groep. Natuurlijk werpen we een blik op de toekomst: hoe houd je de successen vast en hoe groei je verder in jouw rol als positief leider?

Coaching on-the-job

Halverwege de leergang spreek je af met een van de trainers voor 1,5 uur een-op-een coaching op een thema dat voor jou relevant is. Hierbij kan het gaan over het toepassen van de theorie in jouw praktijk.

Samen leren

Je vormt een buddy-groepje met een aantal andere deelnemers. Jullie hebben ook tussen de trainingsdagen door contact met elkaar, zodat je elkaar helpt het geleerde in de praktijk toe te passen. Daarbij kun je denken aan werkbezoeken, intervisie en meer.null

Praktische informatie & aanmelden

De trainingsdagen staan gepland op: donderdag 23 mei, 13 juni, 4 juli, 5 september, 26 september en 17 oktober 2019.

De investering van de leergang bedraagt € 3500,- excl. btw. Naast de leergang met on-the-job coaching krijg je daarvoor ook de benodigde materialen en lunch.

Locatie: Instock, Utrecht ,Vleutenseweg 382, Utrecht. Met bus 28 (elke 8 minuten) vanaf Utrecht Centraal Station ben je hier in 5 minuten.

Inschrijven en meer informatie

Heb je interesse in de Leergang Positief Leiderschap of heb je een vraag? Mail of bel ons en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Aanmelding kan ook door direct te mailen naar matthijs@bureauvoorpositievepsychologie.nl. Je aanmelding is definitief na betaling van de toegestuurde factuur.