Psychologisch Kapitaal

Wil jij mensen – juist nu – helpen om hun veerkracht te vergroten? Wil je handvatten om je cliënten, medewerkers of deelnemers te helpen om beter om te gaan met de veranderende wereld? Doe mee met de train-de-trainer psychologisch kapitaal.

Wil je leren om het psychologisch kapitaal van mensen aan te boren en te vergroten? Volg dan onze train-de-trainer. In één dag leer je de principes van psychologisch kapitaal (PsyCap) kennen. Na afloop kun je zelf de training verzorgen en mensen trainen in het vergroten van hun veerkracht, hoop, optimisme en zelfvertrouwen.

Train-de-trainer

In deze training tot PsyCap-trainer leer je de theorie kennen van psychologisch kapitaal. Je krijgt enkele artikelen over de achtergrond en ons werkvormenboek met 30 oefeningen voor groter psychologisch kapitaal. In de train-de-trainer ervaar je de elementen van het programma, leer je over de wetenschappelijke onderbouwing en oefen je met technieken. Ook voor coaches en HR-professionals zijn de oefeningen bruikbaar om veerkracht en optimisme te vergroten bij anderen.

Praktische informatie

De trainingsdag is bestemd voor trainers en coaches die zich willen bekwamen in deze technieken. Wij bieden deze training ook op maat aan. Heb je interesse in deze training? Neem contact met ons op (info@bureauvoorpositievepsychologie.nl). In overleg kunnen we bepalen wat de beste vorm en tijdsinvestering is voor jouw situatie. Als je interesse hebt in een training psychologisch kapitaal voor jouw bedrijf of team, kun je ook contact opnemen.

Op de volgende datum vindt de eerstvolgende train-de-trainer plaats:

  • OFFLINE: datum nog onbekend. 9:30 – 17:00 (inloop 9:00).
  • ONLINE: datum nog onbekend, 2 ochtenden van 9:30 – 12:30 via Zoom. We maken gebruik van interactieve werkvormen en het programma is een mix van oefenen, ervaren, informatie en interactie. De training is live en kan niet worden teruggekeken.

Per groep is er ruimte voor 16 deelnemers, de training gaat door bij minimaal 8 aanmeldingen. De investering bedraagt € 325,- (excl. 21% btw) en is inclusief materialen en het boek “Optimisme, Hoop, Veerkracht en Zelfvertrouwen” van Matthijs Steeneveld (uitgeverij Boom, 2017). Daarnaast is het inclusief lunch (voor de offline training) of extra oefenmateriaal tussen dag 1 en 2 (voor de online training). .

Over de PsyCap-training

Psychologisch kapitaal wordt onder andere aangeboden als een ‘micro-interventie’ van vier sessies van elk 2 uur. Hierin vergroot je het psychologisch kapitaal van jouw deelnemers. Uit onderzoek i.s.m. de Universiteit Leiden blijkt dat deze training zorgt voor minder stress. In elke sessie wordt één van de eigenschappen behandeld. Met een theoretische onderbouwing, praktische oefeningen en een koppeling naar de eigen dagelijkse praktijk leren jouw deelnemers om op een meer constructieve, veerkrachtige manier om te gaan met uitdagingen en tegenslag. In de train-de-trainer krijg je de achtergronden en voldoende oefeningen om je eigen vierdelige training vorm te geven.

Meer over PsyCap

Optimisme is het besef van de bijdrage die je levert – en daardoor het vertrouwen dat je altijd een (soms bescheiden) positieve verandering kunt bereiken. Dit is sterk gerelateerd aan het werk van Seligman (1991) op het gebied van aangeleerd optimisme.

Hoop is de vaardigheid om te zien waar je naartoe wilt én mogelijke manieren om daar te komen, zodat je ook bij obstakels door kunt gaan. Dit is gebaseerd op het werk van o.a. Snyder (2000).

Veerkracht is je vermogen om bij tegenslag weer op te staan en er sterker uit te komen. Dit is gebaseerd op het werk van o.a. Masten (2015).

Zelfvertrouwen (self-efficacy) is geloof dat je een bepaalde taak goed kunt uitvoeren, bijvoorbeeld omdat je bepaalde vaardigheden hebt of steun hebt van anderen. Luthans bouwt hiermee verder op het alom bekende werk van Bandura (1977).

In dit artikel van één van onze trainers lees je meer over PsyCap.

In dit betaalde artikel lees je over het onderzoek naar de PsyCap-training van Matthijs Steeneveld.

Op maat

Wij bieden deze training ook op maat aan. Heb je interesse in deze training? Neem contact met ons op (matthijs@bureauvoorpositievepsychologie.nl). In overleg kunnen we bepalen wat de beste vorm en tijdsinvestering is voor jouw situatie. Als je interesse hebt in een training psychologisch kapitaal of een training sterke kanten voor jouw bedrijf of team, kun je ook contact opnemen.

Aanmelden train-de-trainer

Wil je leren werken met psychologisch kapitaal? Meld je dan aan door te mailen naar matthijs@bureauvoorpositievepsychologie.nl. Heb je vragen, mail of bel dan gerust.