Retraite: de imperfecte professional

Heb je weleens dat je minder kunt geven dan je zou willen? Dat je merkt dat je de schittering in je ogen kwijt bent? Met mensen werken geeft je energie, maar nu even niet. Je zoekt je eigen passie en bevlogenheid weer.

Wat wij bieden

In deze trainingsretraite van drie keer 2 dagen trek je je even terug uit de waan van alle dag en ga je samen met andere professionals op zoek om je eigen bevlogenheid weer terug te vinden. Je hervindt de waarden waar je ooit in dit vak mee begon en onderzoekt hoe je jouw waarden nu in je werk en leven een plek kunt geven. Daarmee creëer je weer een balans tussen zelfzorg en zorg voor de ander. Je geeft jezelf de ruimte om ook imperfect te zijn, om niet alles te hoeven weten, niet voor iedereen de verantwoordelijkheid te dragen en ook voor jou te laten zorgen.

We werken met diverse methodieken, om zo verschillende niveaus aan te spreken. Zo kun je aan jezelf werken op fysiek, rationeel, emotioneel vlak, en op het gebied van jouw waarden en zingeving.

Wat we gaan doen

Je leert om je eigen passie en bevlogenheid weer terug te vinden en te behouden. Daarbij baseren we ons op wetenschap en praktijk van de VIA character strengths, mindfulness, appreciative inquiry, yoga en meer. Reflectie, bewegen, onderzoek in je eigen omgeving en theorie wisselen elkaar af, met steeds als basis jouw eigen individuele ontwikkelvragen. Deze technieken neem je ook mee naar je eigen werk en leven, om de hervonden balans te behouden en steeds weer bij te kunnen stellen.

Aangezien we met allemaal ‘mensenwerkers’ aan de slag gaan, maken we ook ruimte en aandacht voor het leren over de toepassingen. Zo kun je als je dat wilt, de lessen ook weer doorgeven naar jouw cliënten, deelnemers, collega’s.  

Opbouw retraite (3 x 2 dagen)

Dag 1 & 2 (data 12 en 13 juli 2019):

We beginnen met het onderzoeken en ontwikkelen van een vriendelijke basishouding naar jezelf. Daarbij hoort het aanvaarden van wat er niet gewenst of leuk is. Je ontwikkelt zelfcompassie, onderzoekt het zorgen voor jezelf. Hoe ziet voor jou de huidige balans in het werken met mensen er uit? Wat geeft energie?

Op een waarderende manier onderzoek je wat jouw belangrijkste thema’s zijn waaraan je wilt werken. Deze thema’s formuleer je in positieve zin – waar wil je meer van? – en neem je tijdens de hele 6 dagen training mee. Je gaat op zoek naar jouw kenmerkende sterke kanten en hoe je daar soms in door of tekort in kunt schieten.

Dag 3 & 4 (data 6 en 7 september 2019):

Je gaat oefenen met het genieten van wat er is. Vanuit minder perfectionisme en meer aanvaarden van hoe het is, ontdek je hoe je juist tevreden kunt zijn en energie kunt krijgen. Vanuit jouw kenmerkende sterke kanten gaan we dieper op zoek naar jouw onderliggende waarden. Wat is voor jou van belang? Wat is jouw soul mission?

Vervolgens gaan we op zoek naar het ideale toekomstbeeld. Niet als een strevend ‘zo moet ik zijn’, maar vanuit inspiratie. Wat inspireert jou? Wat geeft energie, hoe wil jij je leven inrichten? Je ontwikkelt plannen om dit vorm te geven in je dagelijks leven en werk, waarbij je handelt vanuit jouw waarden.

Dag 5 & 6 (data 11 en 12 oktober 2019):

De laatste twee dagen werken we aan dankbaarheid. Je staat stil bij wat er goed is, wat jou raakt in je werk. Door te vertragen onderzoek je jouw hogere doel en je verbondenheid daarmee. Daarbij gaat het zelf lekker in je vel te zitten, maar juist ook in verbinding staan met de mensen om je heen, met de gemeenschap en met jouw doelgroep.

Je waardeert je eigen veranderproces, wat je hebt bereikt en wat je hebt geleerd van al je pogingen. Je onderneemt actie op jouw waarden, waarbij je de bevlogenheid in je werk voelt en kunt herpakken. Door vanuit zelfcompassie, acceptatie, sterke kanten en waarden te werken ben je na deze 6 dagen in staat om op een nieuwe manier in jouw werk en leven te staan. Dat maakt dat je een positief en duurzaam effect op jouw (werk)geluk ervaart.

Voor wie is de training

Ben jij een professional die werkt met mensen? Werk je als coach, therapeut, trainer, in de zorg of HR? Misschien ben je een young professionals die vanuit passie een beroep koos maar nu weinig energie eruit haalt. Of werk je juist al jaren in de sector en wil je je spark weer terugvinden. Dan is deze training geschikt voor jou!

Praktische informatie:

Op het moment staat deze training niet gepland. Wel interesse? Neem contact op via matthijs@bureauvoorpositievepsychologie.nl!

Trainers: Marjolijn Punt & Matthijs Steeneveld

Marjolijn Punt (psycholoog A&O NIP) Marjolijn is naast psycholoog ook yoga docent. Zij coacht en traint mensen die ‘het beste uit zichzelf, hun werk en hun leven willen halen’. Zij werkt vanuit een positieve en op kracht gerichte aanpak, ongedwongen en praktisch. Yoga en meditatietechnieken gebruikt zij om energie en levenskracht te laten stromen, (emotionele) balans te herstellen, meer rust en ontspanning te vinden en met een frisse kijk in het leven te staan. Zij is initiatiefnemer van het Bureau voor Positieve Psychologie.

Matthijs Steeneveld (psycholoog NIP) is positief organisatiepsycholoog en mindfulnesstrainer. Hij heeft ruime ervaring in mindfulness, ook in combinatie met sterke kanten. Wat hem drijft is de bevlogenheid en groei die mensen door kunnen maken, als ze met een vriendelijke houding naar zichzelf ontdekken wat hen raakt, wat hun sterke kanten zijn en wat hun waarden zijn. Hij is onder andere auteur van #imperfectlife (2019) en het Sterke Kantenkaartspel (2018). Daarnaast is hij redacteur bij het Tijdschrift Positieve Psychologie en mede-oprichter van het Bureau voor Positieve Psychologie.