Hoe hoog is jouw VQ?

Deze vraag stelde een opdrachtgever mij deze week. VQ vroeg ik? Ja antwoorde hij, je Veerkracht Quotiënt, jouw vermogen om te groeien door verandering. Redelijk hoog, zei ik en bleef er een tijdje over mijmeren. Hoe ga ik eigenlijk om met veranderende situaties in mijn leven? Gebruik ik ze om er krachtiger van te worden en te groeien?

Sinds enige tijd doe ik af en toe een oefening van Alan Seale. Hij noemt dit de DISCO methode. De D staat voor Drama, de S voor Situatie, de C voor Keuze (Choice) en de O voor Kans (opportunity). De I staat voor de informatie die je gedurende het doorlopen van de stappen van zijn DISCO methode krijgt.

Hoe werkt het? Je neemt iets wat speelt in jouw werk en/of leven. Een uitdaging of een verandering waar je over nadenkt en die je energie kost. Daarmee doorloop je 4 niveau’s van betrokkenheid.

Het meest aan de oppervlakte is het Drama niveau. Daarbij horen vragen als: Waarom gebeurt dit mij? Waarom ik? Wiens fout is dit? Wie is de schuldige? Op dit niveau zit je vast, voel je je waarschijnlijk machteloos of een slachtoffer.

In de DISCO methode wordt je gevraagd eerst vol in het Drama te stappen. En ermee te spelen door vragen en gevoelens aan te dikken en op te merken wat dat met jouw energie doet. Enig idee?

Eén niveau dieper kom je in Situatie. Dat zijn de feiten. Wat is de situatie? Wat gebeurt hier? Hoe los ik dit op? Wat doe ik eraan? Vaak willen we snel een oplossing vinden en liefst zonder dat iemand anders het merkt. Zodat alles weer normaal is en we weer gewoon door kunnen gaan. Als je uitsluitend op deze twee niveau’s opereert leer je volgens Alan nog niets.

Je VQ vergroot door twee niveau’s dieper te gaan. Naar Keuze en naar Kans. Op het niveau van Keuze begint alles te schuiven. Hier stel je de vraag: Wie wil ik zijn in relatie tot de uitdaging of verandering? Wat was mijn rol bij het ontstaan? En wat kies ik als rol om verder te kunnen gaan? Neem de tijd deze vragen te beantwoorden en ervaar wat er nu met je energie gebeurt. Welke kracht voel je als je naar persoonlijke keuze gaat?

Dan ga je naar Kans. Op dit niveau stel je een bijzondere vraag: Wat wil hier gebeuren…? Welk talent of kwaliteit komt naar voren nu ik deze kans zie? Wie kies ik te zijn met deze kans of mogelijkheid?

Als je op het niveau Kans een duidelijke keuze hebt gemaakt en terugkijkt naar Situatie merk je waarschijnlijk dat je relatie met de verandering of uitdaging is veranderd. Evenals je relatie met wie je was toen je op de niveau’s Drama en Situatie opereerde.

Volgens Alan Seale creëer je de optimale condities om jouw kracht tot bloei te laten komen als je de tijd neemt om uit te zoeken hoe je in Keuze en Kans komt in jouw leven. Wellicht wordt je VQ er hoger van. In ieder geval vergroot het je levensgeluk!