Altijd stress. Tenzij je het niet hebt

Een nieuwe theorie over stress

We weten natuurlijk allemaal dat stress niet goed voor je is. We zitten in de burn-out epidemie, iedereen heeft het altijd druk en zelfs op de basisschool hebben kinderen al stress. Nou valt er wat aan te merken op dit stressverhaal. Het is vooral chronische stress die slecht voor je is. Korte momenten van stress zijn prima.

Wat geeft je stress?

Maar waar krijg je stress van? De wetenschap heeft allerlei oorzaken van stress onderzocht, zogenaamde stressoren. Ruzie, ontslag, scheiding, verkeersongelukken, lekke banden: allemaal gebeurtenissen die kunnen zorgen dat ons lichaam ‘aan’ gaat en wij stress ervaren. Daarnaast zijn wij mensen natuurlijk heel slim. Wij kunnen zelfs dingen die er niet zijn bedenken die stress geven. Piekeren is dan ook een belangrijke bron van stress.

Alleen… Al die stressoren verklaren nog niet goed waarom mensen zo vaak langdurigstress hebben. Of waarom mensen in bepaalde situaties waar helemaal geen stressor is, toch stress ervaren. Daarom komen drie wetenschappers, Brosschot, Verkuil en Thayer, met een nieuwe theorie over stress: Generalized Unsafety Theory of Stress ofwel GUTS.

Altijd ‘aan’

Kort gezegd draait GUTS de stress om. Ons lichaam staat altijd in de stress-stand, tenzij we veiligheid ervaren. Dat klinkt misschien gek, maar eigenlijk is het logisch. Als je op een nieuwe plek komt, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Je weet nog niet of er roofdieren zijn, je weet niet of de mensen je mogen en je weet ook niet of je makkelijk weg kunt komen. Dus kun je maar beter in de startblokken staan om weg te rennen of te vechten. Als je altijd ontspannen bent totdat je gevaar ziet, ben je al gauw te laat. Dus kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en een beetje op je hoede zijn. Erring on the side of caution, noemen de onderzoekers dat.

Het interessante is dat deze nieuwe theorie ook kan verklaren waarom mensen (en dieren) in bepaalde omstandigheden zoveel chronische stress ervaren. Eenzaamheid is een goed voorbeeld. Eenzame mensen ervaren vaak chronische stress, terwijl er geen acuut gevaar dreigt. Er is meestal geen directe stressor aanwezig. Maar mensen zijn sociale wezens en als we geen contact met anderen hebben, dan ervaren we dus geen veiligheid. En dus gaat de stress niet ‘uit’. Ook fysieke fitheid is zo’n situatie waarin veel stress wordt ervaren. Octopussen die een stukje van een tentakel missen reageren met meer stress op een onbekend voorwerp. Dat is verstandig, want die octopus kan minder goed vluchten. Dan kan hij maar beter extra op z’n hoede zijn. Mogelijk verklaart dit ook een deel van de stress van mensen die overgewicht hebben of fysiek niet fit zijn.

De theorie kan zelfs verklaren waarom stedelijke omgevingen zo stressvol kunnen zijn. Als we niet snappen of andere mensen te vertrouwen zijn, dan ervaren we nog geen veiligheid (en zijn dus op onze hoede). De onderzoekers“Importantly though, when an environment offers limited or absent communication with strangers, as is the case in many urban areas, this trust or safety cannot be fully established.”

Wat betekent dat?

Als deze stresstheorie klopt, dan kan dat gevolgen hebben voor hoe we met stress omgaan. Veel adviezen die we hebben om met stressfactoren om te gaan, blijven geldig. Na een burn-out is het nog steeds fijn als je niet direct te veel verantwoordelijkheden krijgt. Maar het is óók belangrijk om voldoende veiligheid te ervaren. Een rustige, groene plek met vriendelijke mensen lijkt ideaal. In hoeverre is dat mogelijk op jouw werkplek?

Mogelijk is het ‘ervaren van veiligheid’ ook iets dat je moet leren. Als je altijd hebt geleerd dat de wereld onvoorspelbaar is, dan ben je altijd op je hoede. En dus staat je stress-systeem chronisch aan (al is het maar een beetje). Zouden er technieken zijn die je kunnen leren om beter veiligheid op te merken? Dat zou kunnen helpen om je stress omlaag te brengen. Wellicht dat mindfulness, biofeedback, cognitieve gedragstherapie en andere methoden hierbij kunnen helpen. Ikzelf vermoed dat positieve psychologie hierbij kan helpen. Daarmee ontwikkel je onder andere een meer positieve kijk. Wat gaat er wel goed? Wat is al wel gelukt? Wie weet helpt dat om jezelf te trainen om meer veiligheid te ervaren. Misschien is het zelfs zo dat als jij je veerkracht ontwikkelt, je ook makkelijker veiligheid gaat ervaren.

De GUTS verklaart sommige aspecten van stress beter dan oude theorieën, maar geeft ook nieuwe vragen. Het biedt in ieder geval al interessante nieuwe gedachtes over hoe stress ontstaat en hoe je beter om kunt gaan met chronische stress.

Deze theorie is ontwikkeld door Brosschot, Thayer en Verkuil. In ditwetenschappelijke artikel lees je meer of bekijk de keynote van Jos Brosschot op het NIP-congres. De theorie wordt momenteel onderzocht, maar ziet er veelbelovend uit. Jos Brosschot heeft meegelezen en dit korte stuk goedgekeurd

Positief leiderschap is… aandacht schenken aan positieve emoties

Wil jij meer creativiteit, sociaal gedrag en leergierigheid in je team? Als jij attent reageert op positieve emoties van te collega’s, doe je al een flinke duit in het zakje. In dit blog lees je hoe je dat op een constructieve manier kunt doen. En hoe je daarmee in invloed hebt op het gedrag en de bevlogenheid van je collega’s.

Socialer, creatiever en ontvankelijker voor leren

Vier je successen! Dat is inmiddels een kantoorcliché. Maar zoals vaak het geval is met clichés…er zit een kern van waarheid in. De ‘broaden and build-theory’ van Barbara Frederickson laat zien hoe belangrijk het is om positieve emoties (zoals vreugde, dankbaarheid, tevredenheid, interesse, hoop, trots, vermaak en ontspanning, inspiratie, eerbied en liefde) te ervaren.

Zoals negatieve emoties (zoals angst of woede) ertoe leiden dat je waarneming en bewustzijn zich verengen zo zorgen positieve emoties ervoor dat je waarneming en bewustzijn zich verbreden. Dat geeft ruimte aan nieuwe waarnemingen, nieuwe gedachten, nieuwe activiteiten of het aangaan van nieuwe relaties. Met andere woorden: positieve emoties maken je socialer, creatiever en ontvankelijker voor het leren van nieuwe dingen.

Hulpbronnen en meer bevlogenheid

Hierdoor zal iemand die veel positieve emoties ervaart, gemakkelijker belangrijke hulpbronnen (zoals nieuwe vaardigheden, nieuwe kennis, veerkracht en goede relaties met andere mensen) opbouwen. Door die nieuwe hulpbronnen kan iemand beter omgaan met stressvolle gebeurtenissen. En is er een grote kans dat het gevoel van (werk)geluk toeneemt. Daardoor ervaart men nog meer positieve emoties en bouwt men nog meer hulpbronnen op. Zo ontstaat een positieve of opwaartse spiraal.

Opwaartse spiraal

Jij kunt als leidinggevende deze opwaartse spiraal ontketenen door positieve emoties op te merken en er vervolgens actief en constructief op te reageren (Bannink, 2016). Wat wordt daarmee bedoeld?

Stel je voor, je bent gisteren naar een fantastisch congres geweest. Je hebt nieuwe dingen gehoord, interessante mensen ontmoet en loopt over van inspiratie. Vandaag ben je weer op je werk en je verteld je collega over je nieuwe ideeen. Die reageert met:
a) Nou, mooi!
b) Ja, na zo’n dag heb je natuurlijk mooie ideeen. Helaas komt er in de praktijk vaak maar weinig van. Hoe borg je zoiets?
c) Ok. Hoe laat start onze meeting ook alweer?
d) Wow, jij klinkt enthousiast! Wat vond je het meest inspirerend gisteren?

Welke reactie voelt het best? Waarschijnlijk D, want die reactie maakt dat jij even kunt opgaan in je enthousiaste gevoel (constructief). Omdat je collega doorvraagt (actief), kan jij iets van je inspiratie overbrengen. Je deelt een mooi moment.

A is wel constructief, maar passief. Het gesprek en het goede gevoel worden met een vriendelijk woord afgekapt.

Afkappen gebeurt ook bij C (passief). Omdat je enthousiaste gevoel ook nog eens genegeerd wordt, word je wellicht wat onzeker over je eigen enthousiastme (destructief).

D probeert wel een gesprek op gang te brengen (actief), maar de manier waarop maakt dat je positieve gevoel snel vervliegt (destructief).

Bij de koffieautomaat

Als je van positieve emoties wilt profiteren op de manier zoals Frederickson beschrijft, is het belangrijk dat je zelf actief en constructief reageert. Zo’n gesprekje hoeft trouwens helemaal niet lang te duren. Een koffie-automaat-moment kan genoeg zijn! Zie je een glimp van positieve emotie bij een collega? Benoem wat je ziet en vraag door. Bijvoorbeeld: ‘Ik hoor dat je hier echt enthousiast over bent! Wat is het, dat je zo blij maakt?’

Daarnaast kun je een positieve manier van ‘bijpraten’ inbouwen in bestaande routines. Een dagstart, overdracht, bilateraal overleg, teamoverleg of vergadering zijn hiervoor geschikte momenten. Je kunt zo’n overleg starten met een vraag die appèl doet op positieve emoties. Na de eerste reactie(s), vraag je door naar de persoonlijke ervaring en/of bijdrage aan dat moment. Bijvoorbeeld:

Vertel eens over het leukste moment van deze dag. Wat gebeurde er? Wat was jouw bijdrage aan het ontstaan van dat moment?

Je hebt deze week vast iets gezien dat je interessant of inspirerend vond, vertel daar eens over? Wat maakt dat het jou boeit?

Als je terugkijkt op de afgelopen werkweek, waar ben je dankbaar voor? Waarom is dit belangrijk voor je?

Vertel eens over het moment waarop jij in dit project op je best was? Hoe kwam dat tot stand?

Langdurig effect

Het effect van zulk soort vragen wordt langdurig, als mensen weten dat ze bij het volgende overleg wéér zo’n vraag krijgen. Omdat ze tegen die tijd met een goed verhaal willen komen, zorgen ze als het ware dat ze iets positiefs meemaken en/of zich daar bewuster van zijn. Het is dus heel krachtig om zo’n moment van positief bijpraten af te sluiten met een aankondiging. Bijvoorbeeld:

Volgende week vraag ik weer naar de momenten waarop je dankbaar was. Ik ben benieuwd naar de verhalen die jullie dan vertellen!

Kort en krachtig

Jij kunt dagelijks bijdragen aan meer bevlogenheid in je team, als je de moeite neemt om positieve emoties op te merken en er vervolgens op te reageren. Een korte, maar aandachtige en actieve reactie is genoeg om het effect van positieve emoties te kapitaliseren. Dit heeft een positieve invloed op jouzelf en op de ander. Door het ervaren en delen van positieve emoties, worden mensen namelijk creatiever, socialer en ontvankelijker voor leren. Daardoor wordt het gemakkelijker belangrijke hulpbronnen zoals nieuwe kennis, nieuwe relaties en veerkracht op te bouwen. En dat zijn weer belangrijke voorspellers van intrinsieke motivatie en bevlogenheid.

Meer weten?

Ben jij trainer, coach, HR-professional of leidinggevende en wil jij ook meer oog krijgen voor de sterke kanten van mensen en organisaties? En op een wetenschappelijk gefundeerde manier werken aan meer vitaliteit, meer geluk en betere prestaties?

Dan is de Leergang Positieve Psychologie iets voor jou. Lees meer info op de site of neem contact op. Je bent van harte welkom!


Over Sabine Mur

Samen met Matthijs Steeneveld en Marjolijn Punt leidt Sabine Mur trainers, coaches HR-professionals en leidinggevenden op in werken met Positieve Psychologie.

Positief leiderschap is… sterke kanten zien – van jezelf en je team

Tips voor de praktijk

Door aandacht te hebben voor de sterke kanten van je team, stimuleer je naast prestaties ook veerkracht, zelfvertrouwen en werkgeluk. In dit blog krijg je concrete tips voor de praktijk.

Positief leidinggeven

Kim Cameron, die onderzoek doet naar en schijft over positief leiderschap, stelt dat positieve leiders sterke punten, capaciteiten en prestaties benadrukken in plaats van zwakke punten of tekortkomingen. En ze moedigen anderen aan om dat ook te doen. Dit geeft collega’s een enorme energieboost die kan leiden tot meer vitaliteit, meer bevlogenheid en betere prestaties.

Een mooie gedachte, maar lastig in de praktijk. Ons oog valt nou eenmaal sneller op tekortkomingen. En als iets goed gaat, vinden we dat al snel gewoon. Kennis van positieve psychologie kan leiders helpen om meer aandacht te voor wat goed gaat. Dat is belangrijk, want dat wat je aandacht geeft, groeit!

Meer werkgeluk en betere prestaties

Als je meer focus op sterke punten en prestaties wilt, is werken met de VIA Character Strengths classificatie (© Via Institute on Character) een inspirerende manier. Dat is een lijst van 24 positieve eigenschappen die in het Nederlands vaak sterke kanten worden genoemd. Sterke kanten zijn de goede eigenschappen die een persoon kenmerken. Iemand vindt het over het algemeen leuk om een sterke kant te gebruiken en is er ook goed in. De meest kenmerkende sterke kanten van een persoon worden Signature Strengts genoemd.

Die kenmerkende sterke kanten kun je zien als voorkeursroutes van het brein. Als je die route neemt, gaan dingen sneller, beter en ben je meer jezelf. Vergelijk het met het gebruiken van je voorkeurshand. Als je rechtshandig bent, kán je wel leren schrijven en tekenen met links, maar het gaat veel beter en sneller met rechts.

Hoewel alle 24 sterke kanten in ieder mens aanwezig zijn, zijn sommige sterke kanten meer ontwikkeld dan andere. Vooral de 5 tot 7 sterke kanten die ten voeten uit kenmerkend voor iemand zijn, zijn belangrijk voor het ontwikkelen van meer veerkracht, meer zelfvertrouwen, authenticiteit en meer bevlogenheid op het werk. Dat werkt ongeveer zo: als mensen op het werk hun kenmerkende sterke kanten, ofwel hun voorkeursroutes gebruiken, leren ze sneller, ervaren ze meer werkplezier en meer vitaliteit. Het inzetten van kenmerkende sterke kanten voelt vaak zo goed, dat mensen ernaar verlangen om daar meer van te doen. Daardoor nemen ze ook sneller initiatief als ze het werk kunnen doen op een manier die bij hun kenmerkende sterke kanten past. Dat zorgt voor betere prestaties en meer werkgeluk.

Sterke kanten in jouw team

Wanneer je als leidinggevende meer zicht wilt krijgen op de sterke kanten in jouw team, kun je dit bijvoorbeeld ontdekken door met elkaar de gratis scan van het Via-Institute in te vullen. Vervolgens kan je de uitkomst bespreken. Ook is sinds kort het Nederlandse Sterke Kantenkaartspel op de markt (Steeneveld en Van den Berg, 2018). Door de scan en het spelen van het spel, krijgen jij en je collega’s meer zicht op de sterke kanten van jezelf en elkaar.

Om te zorgen dat inzicht ook leidt tot meer bevlogenheid en meer prestaties, kan je samen bedenken hoe iemand de sterke kanten meer kan inzetten bij het dagelijks werk.

Bijvoorbeeld:

 • Iemand die sterke kant ‘creativiteit’ vaker in wil zetten, gaat vanuit dat perspectief kijken naar vaste gewoonten op de werkvloer. Hoe kunnen die anders, beter, leuker?
 • Iemand die sterke kant ‘leergierig’ meer wil gebruiken, neemt tijd om iets nieuws dat relevant is voor het team helemaal uit te pluizen.
 • Iemand die meer rendement uit sterke kant ‘hoopvol’ wil halen, gaat explicieter doelen stellen voor het komende jaar en plannen maken hoe ze te realiseren.

Positieve feedback

Hoe meer je als leidinggevende met sterke kanten bezig bent, hoe sneller je ze opmerkt. Daardoor geef je veel gemakkelijker positieve feedback. Dat is belangrijk omdat dit positieve emoties oproept en gewenst gedrag versterkt.
Doordat je een gemeenschappelijke taal voor sterke kanten ontwikkelt, kunnen jullie in allerlei situaties gespreken voeren over hoe iemand effectiever gebruik kan maken van zijn/haar sterke kanten. Op die manier stimuleer jij naast prestaties ook veerkracht, zelfvertrouwen en (werk)geluk.

Meer weten?

Ben jij trainer, coach, HR-professional of leidinggevende en wil jij ook meer oog krijgen voor de sterke kanten van mensen en organisaties? En op een wetenschappelijk gefundeerde manier werken aan meer vitaliteit, meer geluk en betere prestaties?

Dan is de Leergang Positieve Psychologie iets voor jou. Lees meer info op de site of neem contact op. Je bent van harte welkom!


Door Sabine Mur

Boektitel als bevestigend thema in AI

Het thema van je waarderende interventie is als de titel van een boek

Het bevestigend thema: startpunt van appreciative inquiry-proces

Als teamtrainer ben ik vaak op zoek naar ‘het thema’ van de klant. Wat is het doel? Waar moet het over gaan? Je komt dan vaak uit op een probleem waar de klant last van heeft: we willen minder stress, korter vergaderen en geen ontevreden klanten. Het is echter lastig bouwen aan iets wat je juist weg wilt hebben. Daarom vind ik de methode van Appreciative Inquiry (AI) – waarderend onderzoeken – erg prettig om mee te werken. Door te werken vanuit wat al goed gaat en je te richten op waar je meer van wilt, bereik je als team vaak waardevolle ontwikkeling. Alleen blijft dan de vraag: aan welk thema wil je precies werken? Stel de volgende vraag eens aan een klant.

Stel je voor dat je een boekwinkel binnen stapt. Ze hebben boeken die gaan over allerlei vraagstukken. Jij bent op zoek naar een boek, maar weet nog niet precies welke… De titel van het boek moet aansluiten bij jouw wensen én het moet uitnodigen tot lezen. Denk je bij de titel ‘ja, dat wil ik lezen!’? Kies een positief geformuleerde titel, dat nodigt meer uit tot lezen. Ook goed om te onthouden: je hoeft het boek nog niet gelezen te hebben. Het hele AI-proces is als het lezen van dat boek: je ontdekt steeds meer over het thema. Welke titel heeft jouw boek? Met welk thema wil jij aan de slag?

De eerste stap van het AI-proces draait om het verkennen en bepalen van het bevestigend thema. Het bevestigend thema is datgene waar je meer van wilt, waar je meer over wilt weten en wat je wilt versterken. Ik merk in de praktijk echter dat teams hier moeite mee hebben. Het voelt alsof er in deze verkennende fase direct een actieplan moet zijn voor het probleem. Dat hoeft gelukkig niet: het hele AI-proces draait juist om het leren over het thema. Je verzamelt succesverhalen – wanneer is het thema al (een beetje) aanwezig? Vervolgens beeld je je samen met de hele groep in hoe het team functioneert als het thema altijd aanwezig is. Daarna bepaal je kleine acties die het thema al een beetje kunnen realiseren.

Deze metafoor van een zoektocht naar de juiste boektitel kun je voor allerlei vraagstukken gebruiken: coaching, teamtraining, of organisatievraagstukken. De kracht van AI en van deze metafoor is in mijn ervaring dat je op zoek gaat naar wat inspireert, naar wat energie geeft. Dat zit doorgaans in het positieve – wat wil je wél? Echte ervaring inspireert vaak ook meer dan een meer analytische, cijfermatige boektitel. Koop jij eerder ‘3,8% meer ontspanning’ of ‘vind ontspanning in je leven en werk’?

Wat is jouw inspirerende boektitel op dit moment? Waar wil jij meer van?

Positieve psychologie: een introductie

Je komt binnen op een verjaardagsfeestje. Direct stapt er iemand op je af wat er mis is. Je geeft aan dat je nog geen drinken hebt gehad. Je gesprekspartner vraagt je hoe dat komt — niemand bood het je aan. Hoe komt het dat niemand het je aan heeft geboden? Gebeurt dat vaker? Hoe was dat vroeger? En hoe voelt het om nog niets te drinken te hebben?

Natuurlijk is dit overdreven. Maar denk je eens in hoe gewoon het uitvragen van problemen is! In de zorg, het onderwijs, organisaties: maar al te vaak ligt de nadruk op wat er niet goed is. Dat kan heel nuttig zijn — een lekke band is niet goed en die moet je plakken. Maar zoals in het bovenstaande voorbeeld kan het de sfeer ook verpesten. Daarnaast: de analyse levert je nog geen drankje op. Positieve psychologie biedt hier een gebalanceerde tegenhanger door te vragen: wat wil je wél?

Balans in de psychologie

Psychologie is de wetenschap van mensen. Alleen en in groepen, gezond en ziek, gedachten en gedrag. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de psychologie vooral gefocust op wat er mis kan zijn met de mens. Psychische stoornissen zijn samengevat in de DSM en organisatiepsychologen hebben analyses ontwikkeld van problemen. Positieve psychologie is “opgericht” om weer balans te brengen. Positieve psychologie richt zich — geen verrassing — op het positieve.

Wat maakt mensen gelukkig? Wanneer functioneren mensen optimaal? Hoe ontwikkelt iemand zijn talenten? Dat zijn vragen waar positieve psychologie zich mee bezig houdt.

Positieve psychologie is een paraplubegrip waar nieuwe theorieën en modellen uit zijn ontwikkeld. Veel bestaande praktijken die vanuit hetzelfde gedachtegoed werken zijn als het ware in de familie opgenomen. Deze verbinding heeft gezorgd voor een brede wetenschappelijke kennis, een levendige praktijk en nieuwe ontwikkelingen op allerlei gebieden.

Vooroordelen

Positieve psychologie wordt vaak verward met “positief denken”. Deze filosofische stroming stelt dat als je positief denkt, dat ook werkelijkheid wordt. Positieve psychologie is een wetenschap die onderzoekt wat een positief effect heeft. Daarbij is er gewoon erkenning voor de negatieve kant. De kennis uit de “gewone” psychologie wordt nog steeds toegepast.

Belangrijke onderwerpen

Twee onderwerpen die direct veel aandacht hebben gekregen zijn welbevinden en talent. Er zijn veel theorieën over geluk ontwikkeld, allerlei vragenlijsten én er is veel ontdekt over wat leidt tot geluk. Zo helpt het om geen geldzorgen te hebben, zijn sociale relaties erg belangrijk en maakt het je ook gelukkiger als je nieuwe dingen leert.

Onder leiding van Seligman en Peterson is ook een groot onderzoek naar positieve eigenschappen gestart. De 24 sterke kanten die werden gedestilleerd uit onderzoek en ervaring uit de hele wereld komen tot uiting in je gedrag, je gedachten en je blik op de wereld. De laatste jaren is er veel onderzoek naar hoe je deze sterke kanten kunt ontwikkelen en kunt inzetten om gelukkiger en effectiever te worden. Ook worden er allerlei werkvormen ontwikkeld om met sterke kanten aan de slag te gaan.

In therapie

In de klassieke gebieden van de psychologie is vernieuwing gebracht. Zo worden in de klinische sector therapievormen als oplossingsgerichte therapie, acceptance and commitment therapy en mindfulness toegepast. Deze therapieën hechten meer waarde aan het leren omgaan met lastige omstandigheden en het ontwikkelen van wat voor een cliënt van waarde is. Richt je energie op datgene wat voor jou van belang is. Wat je aandacht geeft groeit, daarom is het niet altijd goed om langdurig de aandacht te richten op allerlei symptomen.

In organisaties

Organisaties zien dat gelukkige medewerkers meerwaarde hebben in het bedrijfsresultaat en medewerkersgezondheid en –tevredenheid. Talent, veerkracht en bevlogenheid worden gestimuleerd. Ook organisatiebreed wordt positieve psychologie toegepast, bijvoorbeeld in de vorm van Appreciative Inquiry, een manier om organisaties te ontwikkelen.

Onderwijs

Op scholen wordt de focus gelegd op talenten en geluk. Geluk en veerkracht kan helpen bij het weerbaar maken van een kind tegen bijvoorbeeld pesten. Een groeimindset kan leerlingen helpen om leren leuk te vinden. Dat kan een oplossing zijn voor veelvoorkomende problemen als perfectionisme, faalangst en prestatiedruk.

Voor jezelf

Ik werk met positieve psychologie als trainer, coach, docent en therapeut. Daarnaast pas ik het ook toe in mijn eigen leven. Ik oefen met optimisme door stil te staan bij wat ik wél kan beïnvloeden bij moeilijke situaties. Ik ben tegelijkertijd vriendelijk en vergevend naar mezelf én zoek naar uitdagende ambities die me inspireren. Als ik weinig motivatie voel, dan onderzoek ik wat voor mij de zin en waarde is van het project, en ik deel het werk in behapbare stukken op. Omdat ik weet dat mijn geluk toeneemt van sociale contacten, muziek maken en bewegen organiseer ik dat voor mezelf. Als ik eens geen zin heb herinner ik mezelf er aan dat het me uiteindelijk altijd oppept om een rondje te rennen. En ik benader problemen vaak door mijn eigen talenten in te zetten, waardoor het minder als een onmogelijk obstakel voelt. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar de afgelopen jaren heb ik mezelf hierin merkbaar ontwikkeld. Ik geniet ook meer van wat ik wel heb, in plaats van me druk te maken over wat er eventueel ontbreekt.

Conclusie

Positieve psychologie is een blijvende ontwikkeling. De resultaten tot nu toe zijn erg waardevol gebleken in de praktijk en in onderzoek. Niet alleen wordt het welbevinden verhoogd, het blijkt regelmatig ook een effectieve manier om met problemen om te gaan. In de toekomst zullen we steeds meer integratie zien tussen de klassieke psychologie en nieuwe ideeën van de positieve psychologie. Een meer holistische kijk waarbij ingespeeld kan worden op specifieke wensen en behoeften van de doelgroep.

Meer weten over positieve psychologie? Lees meer of vind hier informatie over de Leergang Positieve Psychologie.

Deze blog verscheen eerder op LinkedIn.

Lentekriebels

Wat zijn dat eigenlijk lentekriebels? Voor mij is het een onbestemd geluksgevoel als ik ’s ochtends vroeg de eerste merel hoor of krokussen zie bloeien. Optimisme en zin om nieuwe dingen te ondernemen. Verlangen naar zon, terrasjes en vrolijke mensen. Als ik aan de lente denk dan komen er allerlei positieve gevoelens bij mij op. Ik krijg er nieuwe energie van en het maakt mij blij.

De laatste jaren is er binnen de positieve psychologie veel onderzoek gedaan naar het nut van prettige of positieve gevoelens zoals plezier, interesse en dankbaarheid. Barbara Frederickson – een van de voortrekkers van de positieve psychologie- ontwikkelde het broaden and build model. Volgens dit model leiden positieve emoties tot een verbreding van onze aandacht, gedachten en handelingen. Als je ergens geïnteresseerd in raakt wil je dat onderzoeken, waardoor je nieuwe informatie krijgt, ervaringen opdoet en leert. Dankbaarheid helpt je om het positieve te zien en te waarderen. Plezier nodigt uit tot spelen, oefenen en gebruiken van je creativiteit. Hierdoor bouw je persoonlijke hulpbronnen op die lange tijd blijven bestaan en die je in de toekomst kunt gebruiken om met lastige situaties om te gaan. Daarbij hebben positieve gevoelens onderling een versterkend effect op elkaar en je kunt er elkaar mee ‘aansteken’. Lentekriebels zijn besmettelijk.

De lente is voor mij het seizoen van nieuwe plannen maken en bedenken wat ik wil gaan ondernemen in mijn werk. Uit onderzoek binnen de positieve psychologie blijkt dat er veel positieve effecten zijn als je doelen hebt die als vanzelf lijken op te borrelen. Die te maken hebben met wat jij echt belangrijk vind. Dat heeft een positief effect op hoe hard je er je best voor wil gaan doen en hoelang je er moeite voor wil blijven doen. Je doet voor dit soort doelen die ‘van binnen uit’ komen harder je best. De kans dat je deze doelen bereikt wordt daardoor groter en omdat je het zo graag wil ben je extra blij als je jouw doelen gehaald hebt. Lentekriebels kunnen de kans dat je succesvol bent vergroten.

En zo’n nieuw en fris seizoen nodigt mij ook uit om allerlei dingen in mijn privéleven te gaan veranderen. Ik krijg zin om de zolder op te ruimen of om mijn huis anders in te richten. Ik ga helemaal op in wat ik doe, ben fluitend aan de slag en vergeet de tijd en de omgeving om mij heen terwijl ik bezig ben. Opeens lijkt alles moeiteloos te gaan. Dit noemen we ook wel Flow. Een flow ervaring ontstaat door heldere doelen te hebben die uitdagend zijn, waar je de vaardigheden voor hebt en door je erop te concentreren. Van de lente raak ik gemakkelijk in Flow. En Flow maakt gelukkig.

Als je door jouw lentekriebels enthousiast en blij bent en je deelt dat met anderen blijkt dat jouw manier van reageren het besmettelijke effect van lentekriebels nog extra versterkt. Martin Seligman – een andere belangrijke naam in de positieve psychologie – beschrijft in zijn boek ‘Flourish’ vier manieren waarop je op een gebeurtenis kunt reageren. Passief en destructief, actief en destructief, passief en constructief en actief en constructief. Als iemand anders jou iets vertelt waar hij of zij blij mee is, kun je passief en destructief reageren; je geeft er geen aandacht aan en gaat door over iets wat jij belangrijk vindt. Of je reageert actief en destructief. Je zegt iets als; fijn voor je, vooral omdat het meestal mis gaat bij jou. Een passief en constructieve reactie is; mooi zeg, gefeliciteerd! De meest positieve reactie actief en constructief is; super zeg! Wil je mij er meer over vertellen? Wat gebeurde er precies? Bij deze laatste manier van reageren beleef je samen de gebeurtenis nog een keer en voelt de verteller zich ‘gezien’ en begrepen. Lentekriebels; door ze te delen versterk je het positieve gevoel en de onderlinge relatie.

Lentekriebels: had ik er maar het hele jaar last van!

Jouw eigen veerkrachtkookboek

Ken je mensen die bij tegenslag altijd bij de pakken neer gaan zitten? Soms zou je ze toe willen schreeuwen dat ze gewoon iets moeten doen. Vraag hulp! Kom van de bank af! Maak het uit! En daar wordt zelden naar geluisterd. Is dat raar? Natuurlijk niet! Hoe vaak volg jij iemands goed bedoelde advies in één keer op?

Op dezelfde manier wordt mij gevraagd hoe mensen veerkracht kunnen ontwikkelen. Ik ben toch psycholoog? En vervolgens kan ik allerlei goede adviezen geven: zorg voor je lichamelijke gezondheid, zoek mensen die je kunnen steunen, doe een meditatie om om te gaan met nare emoties. Alleen worden mijn adviezen niet per se opgevolgd… Dus draai ik het om. Als jij veerkrachtiger wilt worden, zal je aan de slag moeten met jouw veerkracht. Je kunt het ontwikkelen van je veerkracht vergelijken met een kookboek maken.

Als je één probleem hebt, kun je gewoon de oplossing zoeken – het recept om een band te plakken of een scheiding netjes af te handelen. Sommige recepten zijn makkelijk, anderen moeilijk. Maar in het leven kom je nog wel meer tegenslagen tegen. Dan is het goed om aan je eigen kookboek te werken.

Wat zijn jouw effectieve manieren om met tegenslagen, stress, uitdagingen om te gaan?

Je kunt je eigen recepten verzamelen. Zoek je eigen succesverhalen op. Kijk bij anderen af hoe zij met tegenslagen omgaan. Oefen met nieuwe manieren. Een aanzetje voor je eigen veerkrachtkookboek wil ik je graag mee geven. Misschien helpt het je om je eigen veerkracht te laten groeien! Je kunt het recept vaker invullen, met steeds andere inhoud. Er is niet één manier. Zo heb je zelf ook keus uit verschillende recepten.

Recept voor veerkracht

1. De signalen van tegenslag waar dit recept goed voor is, zijn …………………..

Tegenslag is onvermijdelijk maar ook heel persoonlijk en subjectief. Wat is voor jou een teken dat je iets lastig vindt? Denk aan emoties (verdriet, angst, woede), aan lichamelijke signalen (slaapgebrek, pijn in je rug of nek, steeds trek in chocola) of aan gedachtes (piekeren, jezelf veroordelen). Zie de signalen als nuttige alarmen: ze vertellen je dat je iets nodig hebt.

2. Wat ik dan nodig heb, is het volgende …………………..

Hoewel we soms vooral bedenken wat er ontbreekt of niet goed is, is het ook waardevol om na te denken over wat je op een moment van tegenslag nodig hebt. Heb je behoefte aan rust, duidelijkheid, steun, energie, vertrouwen, liefde, …? Probeer hierin wel realistisch te zijn: het probleem verdwijnt waarschijnlijk niet opeens, het gaat er om wat jouw helpt om je beter te voelen en er beter mee om te gaan.

3. Wat ik zelf kan doen om dat voor elkaar te krijgen, is …………………..

Als je zelf aan iets kunt doen om jouw behoeftes te (laten) vervullen, dan is het eenvoudiger om veerkrachtig te zijn. Misschien kun je jezelf vriendelijk toespreken, kun je om hulp vragen, kun je iets leuks doen om weer even te genieten, rust nemen, naar buiten gaan of iets heel anders. Het gaat er niet om of de tegenslag jouw schuld is of niet. Misschien heeft iets of iemand jou iets aangedaan waardoor je je nu rot voelt. Door te kijken naar wat jij zelf kunt doen, neem je zelf het stuur weer in handen om er het beste van te maken.

4. Wat mijn eerste stap is die ik dan zet, is …………………..

Het is vaak makkelijker om te bedenken wat je zou moeten doen, dan om ook te beginnen. Maak de eerste stap dan ook zo concreet mogelijk! Als je bij tegenslag vaker even een wandelingetje zou willen maken, kun je zeggen dat de eerste stap is om je schoenen aan te doen na het avondeten. Als je steun zou willen zoeken, is de eerste stap misschien een appje sturen aan je moeder of aan je beste vriend. Zorg dat je eerste stap zo simpel is, dat je die ook makkelijk kunt zetten als je je minder goed voelt.

Meer weten?

Wil je je eigen veerkracht verder ontwikkelen? Najaar 2017 verschijnt mijn boek “Jouw psychologisch kapitaal” bij uitgeverij Boom. Daarin ga jij aan de slag met veerkracht, hoop, optimisme en zelfvertrouwen. Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief of hou de website in de gaten.

Hoe hoog is jouw VQ?

Deze vraag stelde een opdrachtgever mij deze week. VQ vroeg ik? Ja antwoorde hij, je Veerkracht Quotiënt, jouw vermogen om te groeien door verandering. Redelijk hoog, zei ik en bleef er een tijdje over mijmeren. Hoe ga ik eigenlijk om met veranderende situaties in mijn leven? Gebruik ik ze om er krachtiger van te worden en te groeien?

Sinds enige tijd doe ik af en toe een oefening van Alan Seale. Hij noemt dit de DISCO methode. De D staat voor Drama, de S voor Situatie, de C voor Keuze (Choice) en de O voor Kans (opportunity). De I staat voor de informatie die je gedurende het doorlopen van de stappen van zijn DISCO methode krijgt.

Hoe werkt het? Je neemt iets wat speelt in jouw werk en/of leven. Een uitdaging of een verandering waar je over nadenkt en die je energie kost. Daarmee doorloop je 4 niveau’s van betrokkenheid.

Het meest aan de oppervlakte is het Drama niveau. Daarbij horen vragen als: Waarom gebeurt dit mij? Waarom ik? Wiens fout is dit? Wie is de schuldige? Op dit niveau zit je vast, voel je je waarschijnlijk machteloos of een slachtoffer.

In de DISCO methode wordt je gevraagd eerst vol in het Drama te stappen. En ermee te spelen door vragen en gevoelens aan te dikken en op te merken wat dat met jouw energie doet. Enig idee?

Eén niveau dieper kom je in Situatie. Dat zijn de feiten. Wat is de situatie? Wat gebeurt hier? Hoe los ik dit op? Wat doe ik eraan? Vaak willen we snel een oplossing vinden en liefst zonder dat iemand anders het merkt. Zodat alles weer normaal is en we weer gewoon door kunnen gaan. Als je uitsluitend op deze twee niveau’s opereert leer je volgens Alan nog niets.

Je VQ vergroot door twee niveau’s dieper te gaan. Naar Keuze en naar Kans. Op het niveau van Keuze begint alles te schuiven. Hier stel je de vraag: Wie wil ik zijn in relatie tot de uitdaging of verandering? Wat was mijn rol bij het ontstaan? En wat kies ik als rol om verder te kunnen gaan? Neem de tijd deze vragen te beantwoorden en ervaar wat er nu met je energie gebeurt. Welke kracht voel je als je naar persoonlijke keuze gaat?

Dan ga je naar Kans. Op dit niveau stel je een bijzondere vraag: Wat wil hier gebeuren…? Welk talent of kwaliteit komt naar voren nu ik deze kans zie? Wie kies ik te zijn met deze kans of mogelijkheid?

Als je op het niveau Kans een duidelijke keuze hebt gemaakt en terugkijkt naar Situatie merk je waarschijnlijk dat je relatie met de verandering of uitdaging is veranderd. Evenals je relatie met wie je was toen je op de niveau’s Drama en Situatie opereerde.

Volgens Alan Seale creëer je de optimale condities om jouw kracht tot bloei te laten komen als je de tijd neemt om uit te zoeken hoe je in Keuze en Kans komt in jouw leven. Wellicht wordt je VQ er hoger van. In ieder geval vergroot het je levensgeluk!

Chronische stress? Ontwikkel je compassie-gen!

In maart volgde ik de masterclass: ‘Compassie als sleutel tot geluk’.
Ernst Bohlmeijer leerde ons hoe we gelukkiger en gezonder worden door (zelf)compassie te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat vriendelijk en compassievol denken, voelen en doen invloed heeft op ons immuunsysteem, hart-en vaatstelsel, de frontale cortex en zelfs op onze genen.

We leerden dat we drie emotiesystemen hebben; het jaagsysteem, het beschermingssysteem en het kalmeringssysteem. Door deze drie in balans te brengen verandert chronische stress in gezonde stress. En we ontdekten dat het vergroten van zelfcompassie zorgt voor meer vitaliteit, plezier en creativiteit.

Hoe kan dat? Dat werd als volgt uitgelegd. Wij mensen hebben het vermogen tot zelfmonitoring. Voor zover wij weten beschikt geen andere diersoort over dit vermogen.

Je zult nooit jouw kat of hond voor de spiegel zien staan omdat hij zich zorgen maakt of hij er wel goed genoeg uitziet. Noch zie je een zebra het drinken bij een favoriete waterplaats vermijden, omdat hij denkt dat de leeuw die daar de vorige keer was er vandaag vast weer zal zijn. Of misschien zelfs wel een paar vrienden heeft uitgenodigd om mee te gaan.

Bij ons mensen kan dit vermogen leiden tot piekeren, spijt en zelfkritiek. Dit heeft effect op ons lijf. Je hartslag gaat omhoog, je maagzuur neemt toe en je spant je spieren aan. Het beïnvloedt onze emoties en lichamelijke gesteldheid. Gelukkig hebben wij een keuze. We kunnen er voor kiezen op een meer vriendelijke vergevende manier naar onszelf en de wereld te kijken.

Wat kun jij doen om dit potentieel aan te boren?

Bohlmeijer heeft het antwoord. Ontwikkel je hartkwaliteiten. Compassie; een zorgzame en vriendelijke geestestoestand, aanwezig zijn bij wat zich aandient en daar naar handelen. En kalmte, liefde, gelijkmoedigheid, vergeving en dankbaarheid. Het advies is dit spelenderwijs te leren. Er mee te gaan experimenteren en daar plezier aan te ontlenen.

Je kunt de dag bijvoorbeeld beginnen en eindigen met een klein ritueel. De dag beginnen met een bepaalde intentie maakt de kans groter dat je je ernaar gedraagt. Het helpt ook als je je voorstelt dat je je er al naar gedraagt.

Hoe werkt dat?

Zet de wekker ’s ochtends vijf minuten eerder. Voel hoe je in bed ligt. Verken je lichaam van je top tot teen. Waar raak je het matras en waar maak je contact met je dekbed? Voel de zwaartekracht. Ervaar de warmte. Voel je adem. Ontspan.

Denk dan aan de intentie waarmee je de dag begint. Welke intentie is dat? Maak je een voorstelling van dingen doe je doet vanuit deze intentie. Rek je uit en sta op.

Aan het eind van de dag neem je de tijd terug te kijken. Hoeveel stress had je? Wanneer was je compassievol naar jezelf of anderen? Wanneer kritisch? Heb je kansen benut om je hartkwaliteiten in te zetten? Waar ben je trots op of wordt je blij van? Wat wil je morgen doen? Ontspan nog even voor je gaat slapen.

Deze oefening zet jouw kalmeringssysteem aan. Ik ben benieuwd wat het effect is op jouw vitaliteit, plezier en creativiteit en wens je veel speelsheid toe!

Een persoonlijk veerkrachtplan

Mentaal veerkrachtig zijn, goed kunnen omgaan met (werk)druk, verandering en tegenslag is één van de belangrijke vaardigheden voor medewerkers op dit moment. In veel organisaties voeren managers één keer per jaar een ontwikkelgesprek en maken medewerkers een Persoonlijk Ontwikkel Plan. Mijn idee? Maak ook een Persoonlijk Veerkracht Plan.

Veerkrachtige mensen zijn in staat ‘terug te veren’ na tegenslag en blijven effectief functioneren onder druk. Ze hebben minder last van stress en voelen zich gelukkiger. Er zijn drie belangrijke fysieke bouwstenen voor veerkracht: voldoende bewegen, goed slapen en gezond eten. In zijn boek: ‘Building resilience for success’, beschrijft Cary Cooper 4 kernelementen van veerkracht die je kunt ontwikkelen.

 • Flexibiliteit = je aanpak kunnen variëren en nieuwe ideeën en oplossingen bedenken.
 • Vertrouwen = positieve overtuigingen hebben over jezelf en jouw mogelijkheid invloed te hebben op een gewenste uitkomst.
 • Doelgericht zijn = weten wat werkelijk waardevol voor je is en wat je nu en in de toekomst wil bereiken.
 • Sociale steun = een sterk netwerk van wederzijds ondersteunende relaties hebben en hulp kunnen vragen.

Jim Loehr en Tony Schwarz beschrijven zes stappen voor een Persoonlijk Veerkracht Plan.

 1. Kies een doel uit de drie fysieke bouwstenen en de vier kernelementen van veerkracht. Het kan een klein of een groot doel zijn. Belangrijk is dat jouw hart er écht naar uitgaat en je een diep verlangen hebt om dit specifieke doel te bereiken.
 2. Stel je voor (visualiseer) hoe het is als je jouw doel bereikt hebt. Bedenk kleine dingen die je kunt doen en die een positief effect op het halen van je doel hebben.
 3. Deel je plan, je aanpak en gedachten met anderen. Verzamel hun ideeën en reacties.
 4. Kies specifieke momenten op de dag of in de week, steeds op hetzelfde moment waarop je jouw kleine stappen gaat uitvoeren. Beschrijf specifiek en precies wat je gaat doen. Maak het een onderdeel van je dagelijkse/wekelijkse routine. Maak er een ritueel van.
 5. Hou een dagboek bij of kies een andere manier om de effecten van jouw ritueel bij te houden.
 6. Ga er minstens twee maanden mee door, net zolang tot je merkt dat je een positief effect hebt en het een gewoonte is geworden.

Een voorbeeld om je te helpen een ritueel te kiezen en het verschil te herkennen tussen ‘wishful thinking’, een mantra en een ritueel. ‘Wishful thinking’ is: ‘Ik moet fitter worden’. Een mantra: ‘Ik moet meer bewegen’ en een ritueel: ‘Op maandag, woensdag en vrijdag ga ik van !8.00 uur tot 18.30 uur, 30 minuten hardlopen.’

Gedragsverandering vraagt naast een ritueel om doorzettingsvermogen. Tot slot daarom nog een paar tips om jouw wilskracht te versterken en je brein ‘opnieuw te bedraden’.

Hou je doel voor ogen

Stephen Covey zei het al: Begin met het eind voor ogen, maar start met de eerste stap. Herinner jezelf (steeds weer) aan je doel. De volgende vragen helpen je daarbij: Wat is mijn doel, het eindresultaat? Welk voordeel levert dat mij op? Wat is het gevolg van niets veranderen? Wat verlies ik door niets te veranderen? Hoe voel ik mij als ik succesvol mijn doel bereik? Wat is het best mogelijke resultaat voor mij? 

Leer nieuwe gewoonten aan

Kies liever nieuw gedrag om aan te leren dan te proberen te stoppen met oud gedrag.

Oefen eerst in gedachten

Formule-1 rijders werken hiermee. Het helpt om je voor te stellen dat je het nieuwe gedrag doet en je te gedragen alsof je het al helemaal onder de knie hebt. Je brein maakt dan de nieuwe bedrading die je nodig hebt om het gedrag ook ‘in het echt’ succesvol uit te voeren. Fake it untill you make it!

Veel plezier bij het experimenteren!

Blog door Marjolijn Punt